Hoe zit dat met bronboring?

Bouw & aannemers Blog

Bronboringen

Bronboringen kunnen voor veel verschillende doeleinden worden verricht. Voor bronboringen is er veel kennis nodig. Men kan niet zomaar even lukraak, zonder voorkennis, een gat boren in grond die bijvoorbeeld 100 meter diep is. Daarom heeft men een bedrijf nodig dat al jaren ervaring heeft in grondboringen. Een goede kennis van de grondlagen waar men doorheen boort is van belang, maar wat zeker zo belangrijk is de hoogte en de kwaliteit van het water. Tijdens het boren moet men alles weten van de geologische omstandigheden die er ter plaatse zijn. Vooraf moet er rekening gehouden worden tot welke diepte er geboord moet en kan worden. Daarvoor zijn officiële boormeesters zeer belangrijk. Zij weten precies wat ze moeten en kunnen doen. Meer over dit onderwerp.

Een goede bron

Wanneer er een boring moet worden gemaakt, met een bron van een hoge kwaliteit, is het nodig dat exact duidelijk is wat de diepte moet zijn voordat er geboord gaat worden. Een boormeester weet welke diepte hij moet hebben en zal ook milieubewust boren. Hij weet dat er verschillende grondlagen worden gepasseerd bij het slaan van een bron. Deze verschillende lagen zal hij op een vakkundige wijze afdichten. De grond die omhoog komt wordt opgevangen in tanks die daarna weer afgevoerd zal worden. Daarom zal de plaats van boring schoon blijven. Wanneer er geboord is en de juiste diepte is bereikt, dan zal er eerst een staal worden genomen en getest in het eigen laboratorium.

Soorten boringen

Er wordt tegenwoordig niet alleen maar geboord voor bijvoorbeeld regeninstallaties voor sportvelden of land- en tuinbouw. Ook wordt er geboord voor sanitaire voorzieningen in huis. Boringen worden ook verricht voor brandbestrijding en boomkwekerijen. De laatste tijd worden er steeds meer boringen verricht voor warmtewinning of koeling in huis. Dat wordt bereikt door het boren van putten met een open en een gesloten systeem. Wanneer men een open systeem toepast wordt hierbij het grondwater als basis gebruikt. Hierbij wordt water opgepompt met ongeveer 15 graden Celsius. Dit water dient dan als de voeding voor de warmtepomp. Het is de warmtepomp die de warmte uit het grondwater haalt en het afkoelt tot ongeveer -5 graden Celsius. Wanneer het water is afgekoeld dan zal het automatisch weer worden teruggepompt in de put die geboord is. Het is een systeem dat vaak gebruikt wordt bij luxe woningen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van een gesloten systeem. Hierbij wordt geboord tot maximaal 150 meter diepte. Er worden lussen ingelegd en in de leiding wordt een goed geleidende vloeistof gedaan. Bij deze methode wordt de vloeistof rondgepompt. De goed geleidende vloeistof wordt in de aarde verwarmd en boven aangekomen in de warmtepomp weer afgekoeld. Bronboring wordt steeds vaker toegepast omdat men de warmte uit de aarde voor de verwarming in huis goed kan gebruiken. Omdat de conventionele en energievoorzieningen van verwarming schaarser worden, is dit een economische oplossing voor de verwarming.

Delen

22 september 2016

Zó bouw je jouw eigen droomhuis!

Is het bouwen van een eigen huis onmogelijk? Niet echt: ik ben er momenteel mee bezig! Mijn naam is Lars van Bergen en via deze blog hou ik iedereen op de hoogte van de vorderingen rondom mijn droomwoning. Sommige mensen nemen genoegen met een huur- of koophuis dat niet helemaal aan hun persoonlijke wensen en voorkeuren voldoet. 'Ja, maar je moet tóch ergens wonen', zeggen ze dan. Voor mij was dit geen legitieme reden. Ik heb specifieke wensen die in een regulier huurhuis onmogelijk zijn te realiseren. Zo wil ik in mijn woonkamer een complete wand behangen met schilderijtjes. In sommige huurwoningen mag je niet eens een spijker in de muur slaan. Ik heb besloten om een stuk grond te kopen en daarop te werken aan een huis dat volledig is gebouwd in mijn persoonlijke stijl. Ik hou jullie op deze wijze graag op de hoogte van de vorderingen!