Tips voor het kopen van bouwmaterialen

Bouw & aannemers Blog

Bij het kopen van bouwmaterialen om uw huis te bouwen, moet u enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Als u niemand kent met enige ervaring, kunt u het beste een professional in de omgeving raadplegen om u goed te begeleiden.

Met de lijst van benodigde materialen in de hand gaat u op zoek in de bouwmaterialenwinkels. U kunt de winkels bezoeken, gebruik maken van het internet of gespecialiseerde kranten en tijdschriften raadplegen. Tijdens het overleg kunt u ook meer ideeën opdoen over het bouwproces zelf. Het maakt niet uit of de winkel verder weg is, want ze zullen de levering doen. Waar het om gaat is prijs en kwaliteit.

Laten we eens kijken naar de basis bouwmaterialen en wat u moet weten bij de aankoop ervan.

Cement en zand

Controleer voor de aankoop de vervaldatum op de cementverpakking. Het beste is om de aankoop van het cement te vermijden lang voordat het werk begint, want als het te lang wordt opgeslagen, kan het cement stollen. Ongunstige opslagomstandigheden kunnen ook de kwaliteit van het product aantasten.

Het zand kan dik, dun of gemengd zijn en moet worden aangekocht volgens de vraag van het werk. Het zand wordt verkocht in grote hoeveelheden (hetgeen een prijsonderhandeling vergemakkelijkt), per kubieke meter of in kleine plastic verpakkingen. De tip is om geen zand te kopen als het vochtig is, omdat dit de hoeveelheid na het drogen verandert. Blijf alert en controleer ook of er geen grond of zaagsel vermengd is met zand, waardoor de kwaliteit van het materiaal in het gedrang komt en er problemen kunnen ontstaan bij het werk.

Hydraulisch materiaal

Raadpleeg een loodgieter om de meest geschikte producten voor uw constructie aan te geven. Zorg er bij de aankoop voor dat de aangekochte aansluitingen geschikt zijn voor de buizen, zodat er geen problemen ontstaan. Let ook op de beelden, want sommige winkels geven de prijs per meter, maar verkopen alleen hele bars (met 3 of 5 meter).

Balken

De balken moeten voorzien zijn van de merktekens van de fabrikant om de montage te vergemakkelijken. Vraag bij de aankoop van balken naar de gebruiksaanwijzing en controleer of de maatregelen geschikt zijn voor het type constructie.

Elektrische apparaten (zekeringen, stroomonderbrekers, kabels, schakelaars en dergelijke)

Belangrijkste punten: controleer of de spanning juist is en of de naam van de fabrikant op alle punten is afgedrukt. Aangezien het om energiegeleiding gaat, moeten de geleidende materialen koper (of koperlegering) zijn, die nooit ijzerhoudend materiaal bevatten. De aanwezigheid van ijzerhoudend materiaal in het product kan worden getest met behulp van een magneet.

Levering van bouwmateriaal op locatie

Als het bouwmateriaal rechtstreeks op uw bouwplaats wordt geleverd, moet u aanwezig zijn om te controleren of het materiaal correct is. Na controle van al het materiaal, de hoeveelheid, de waarden en de verzekering dat alles correct is, teken je de ontvangstbevestiging. Als u niet aanwezig kunt zijn, laat dan een verantwoordelijke vertrouwenspersoon in de plaats achter, die u naar behoren begeleidt.  

Delen

1 augustus 2019

Zó bouw je jouw eigen droomhuis!

Is het bouwen van een eigen huis onmogelijk? Niet echt: ik ben er momenteel mee bezig! Mijn naam is Lars van Bergen en via deze blog hou ik iedereen op de hoogte van de vorderingen rondom mijn droomwoning. Sommige mensen nemen genoegen met een huur- of koophuis dat niet helemaal aan hun persoonlijke wensen en voorkeuren voldoet. 'Ja, maar je moet tóch ergens wonen', zeggen ze dan. Voor mij was dit geen legitieme reden. Ik heb specifieke wensen die in een regulier huurhuis onmogelijk zijn te realiseren. Zo wil ik in mijn woonkamer een complete wand behangen met schilderijtjes. In sommige huurwoningen mag je niet eens een spijker in de muur slaan. Ik heb besloten om een stuk grond te kopen en daarop te werken aan een huis dat volledig is gebouwd in mijn persoonlijke stijl. Ik hou jullie op deze wijze graag op de hoogte van de vorderingen!