CV onderhoud; besparen in de toekomst

Bouw & aannemers Blog

CV installaties, we kunnen niet meer zonder. Ze werken dag en nacht om het leven voor ons behaaglijk te maken. Warme verwarmingen of vloeren, heet water voor een kopje thee en een lekkere warm douche voor de ontspanning. Maar het is een blijft een ingewikkelde installatie. En installaties kunnen stuk gaan als er niet eens in de zoveel tijd goed naar gekeken wordt.

Waarom moet ik mijn cv-ketel laten controleren?


Jaarlijks CV onderhoud is nodig om er voor te zorgen dat de installatie veilig en duurzaam werkt. De installatie is opgebouwd uit een hoop bewegende onderdelen die van elkaar afhankelijk zijn. Helaas zijn juist vaak de bewegende onderdelen waarmee iets aan de hand is. Ze slijten sneller, ze kunnen vastlopen of geven een storing door. En dan stopt de ketel met werken. De controleur van Leenards Warmte- en Luchttechniek BV bekijkt ieder onderdeel en kijkt of de gehele installatie nog goed op elkaar is afgestemd.

Daarnaast wordt er ook gecontroleerd op de rookgas afvoer. Als deze niet in orde is, is er kans op koolmonoxide vergiftiging. Dit is een giftig gas, dat reuk-, smaak- en kleurloos is. Wel kunnen er klachten ontstaan bij lichte inademing, zoals vermoeid-, misselijk- en duizeligheid. Men kan zelf overlijden aan een grote hoeveelheid inademing. Controle op een goede werking van de CV installatie is dus een must.

En als laatste, de financiële tegenvaller als de ketel ineens kapot gaat. Bij gebruik hoopt zich vuil op in verschillende onderdelen van de ketel. Daar kan de installatie ook tegen, voor enkele jaren. Maar als een CV ketel geen onderhoud krijgt voor meer dan drie jaar, dan is de kans op slijtage en het kapot gaan van onderdelen erg groot. En dat is zonde. Want een goede ketel kan met een goed CV onderhoud lang meegaan.


Kan iedereen de controle zelf uitvoeren?


Voor een controle van een CV installatie is veel kennis en professioneel materieel nodig. Mensen die niet iedere week in een CV kijken, missen de kennis en ervaring. De kans dat er dan iets over het hoofd gezien wordt is erg groot. Dit kan leiden tot onnodige financiële tegenvallers en zelf tot gevaarlijke situaties.


Wat kunnen mensen zelf doen om de ketel goed werkend te houden?


Aan de voorzijde van de CV installatie wordt (vaak digitaal) de keteldruk weergegeven. Deze moet voor optimaal gebruik tussen de 1 en 2 bar liggen. Deze druk is nodig om het water door de CV installatie te pompen. Wanneer de druk te laag is, kan er water bijgevuld worden.


Voordelen cv-ketel onderhoud:
Verhoogt de veiligheid
Verminderd kans op storingen
Hoger rendement uit de CV installatie, dit bespaart energiekosten

Delen

9 april 2020

Zó bouw je jouw eigen droomhuis!

Is het bouwen van een eigen huis onmogelijk? Niet echt: ik ben er momenteel mee bezig! Mijn naam is Lars van Bergen en via deze blog hou ik iedereen op de hoogte van de vorderingen rondom mijn droomwoning. Sommige mensen nemen genoegen met een huur- of koophuis dat niet helemaal aan hun persoonlijke wensen en voorkeuren voldoet. 'Ja, maar je moet tóch ergens wonen', zeggen ze dan. Voor mij was dit geen legitieme reden. Ik heb specifieke wensen die in een regulier huurhuis onmogelijk zijn te realiseren. Zo wil ik in mijn woonkamer een complete wand behangen met schilderijtjes. In sommige huurwoningen mag je niet eens een spijker in de muur slaan. Ik heb besloten om een stuk grond te kopen en daarop te werken aan een huis dat volledig is gebouwd in mijn persoonlijke stijl. Ik hou jullie op deze wijze graag op de hoogte van de vorderingen!