Asbest verwijderen moet veilig gebeuren!

Bouw & aannemers Blog

We weten tegenwoordig dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid. Asbest kan zelfs ernstige ziektes veroorzaken, waar de dood op volgt. Daarom wordt het verwijderen van asbest uit bouwwerken verplicht. Toch is het niet verstandig om, als je een schuurtje hebt met asbest golfplaten, dit zelf even te verwijderen zonder dat je voorzorgsmaatregelen genomen hebt.

Houd je je bij het asbest verwijderen niet aan de regels, dan kun je daar een behoorlijke boete voor krijgen. Er is voor het verwijderen van het asbest specialistische kennis en ervaring nodig.

Hoe moet je asbest verwijderen?
Als particulier mag je niet zomaar even asbesthoudend materiaal verwijderen. Wanneer je de asbesthoudend materiaal wil verwijderen, moet je eerst naar de gemeente gaan. Het verwijderen van het materiaal zal verstandig en zonder gevaar voor de gezondheid moeten verlopen, dus je moet dit goed voorbereiden. Ga je als particulier onbezonnen te werk, dan kan de inspectie je een flinke boete laten betalen.

Voor het slopen van een dak met asbesthoudend materiaal kun je een mededeling onder voorschriften of een sloopvergunning krijgen. Je kunt het asbesthoudende materiaal ook laten verwijderen door een erkend verwijderingsbedrijf. Zelf verwijderen is goedkoper, maar je moet je wel houden aan de voorschriften en de instructies van de gemeente en zorgen dat je veilig werkt om geen risico’s te lopen.

Om de asbestplaten te verwijderen moeten ze op een speciale manier worden ingepakt en daarna op een juiste manier worden afgevoerd. Particulieren mogen het asbest zelf verwijderen, maar het is aan te raden een bedrijf in te schakelen die het asbest, veilig en zonder risico’s voor jouw gezondheid, kan verwijderen.

Asbest in oudere woningen
Vooral in de oudere woningen kunnen nog plekken voorkomen waar asbest werd gebruikt als bouwmateriaal. Asbest werd vroeger vooral gebruikt als brandwerende stof en als isolatiemateriaal, in afvoerbuizen, vloerzeil en plafondplaten. Tegenwoordig weten we dat asbestdeeltjes die worden ingeademd kankerverwekkend kunnen zijn. De kankerverwekkende vezels nestelen zich in de longen en kunnen jaren later voor problemen zorgen.

Wanneer je asbest in oudere woningen tegenkomt in een goede staat, kan je het soms beter laten zitten. Wanneer je het materiaal met rust laat, zullen er geen kankerverwekkende vezels vrijkomen die je in kunt ademen. De asbestdaken kunnen door stormen beschadigen waardoor er asbestvezels vrijkomen. Daarom moeten deze daken verwijderd worden. Houd je aan de voorschriften wanneer je asbest moet verwijderen en schakel zo mogelijk een professional in, om het verwijderen veilig te laten gebeuren.

Delen

9 maart 2022

Zó bouw je jouw eigen droomhuis!

Is het bouwen van een eigen huis onmogelijk? Niet echt: ik ben er momenteel mee bezig! Mijn naam is Lars van Bergen en via deze blog hou ik iedereen op de hoogte van de vorderingen rondom mijn droomwoning. Sommige mensen nemen genoegen met een huur- of koophuis dat niet helemaal aan hun persoonlijke wensen en voorkeuren voldoet. 'Ja, maar je moet tóch ergens wonen', zeggen ze dan. Voor mij was dit geen legitieme reden. Ik heb specifieke wensen die in een regulier huurhuis onmogelijk zijn te realiseren. Zo wil ik in mijn woonkamer een complete wand behangen met schilderijtjes. In sommige huurwoningen mag je niet eens een spijker in de muur slaan. Ik heb besloten om een stuk grond te kopen en daarop te werken aan een huis dat volledig is gebouwd in mijn persoonlijke stijl. Ik hou jullie op deze wijze graag op de hoogte van de vorderingen!